Милано ще въведе една от най-амбициозните схеми в Европа за пренасочване

...
Милано ще въведе една от най-амбициозните схеми в Европа за пренасочване
Коментари Харесай

Милано се събужда от кошмара с нови градски правила

Милано ще вкара една от най-амбициозните схеми в Европа за пренасочване на уличното градско пространство от коли към колоездене и разходки като част от ограниченията за връщане към " нормалността " след пандемията. Северният италиански град и покрайнината му, част от Ломбардия, са измежду най-замърсените в Европа, като също така са и мощно наранени от огнището на Covid-19.

Именно заради наложената обществена изолираност към този момент втори месец, въздухът в региона е доста по-чист. Градските управляващи се надяват да се оправят с възобновяването на потреблението на коли, като ще се опитат да предизвикат пътуващите да лимитират потреблението на персоналните си коли и натоварения публичен превоз.



Милано разгласи, че 35 км улици ще бъдат трансформирани през лятото и ще бъдат превърнати в градско пространство за колоездене и разходки. По този начин жителите ще се радват на по-здравословен и първокласен градски живот след премахването на рестриктивните мерки поради Covid-19.

Според The Guardian проектът Strade Aperte, разгласен във вторник, включва краткотрайни велосипедни алеи, нови настилки, ограничавания на скоростта с 30 км / ч и пешеходни и велосипедни улици с приоритет. Местата включват и квартал с дребен трафик на мястото на бившето " Лазарето ", леговище за жертви на епидемиите от чума през 15 и 16 век.

Марко Гранели, заместник-кмет на Милано, споделя: " Работихме с години за понижаване на използването на коли. Ако всички карат коли, няма място за хората, няма място за напредване, няма място за търговски действия отвън магазините. "  

Според него всички към този момент желаят да се " отвори " стопанската система,  само че би трябвало да се направи по друг метод от преди.  " Смятаме, че би трябвало да преосмислим Милано в подтекста на новата обстановка. Трябва да се приготвим – ето за какво е толкоз значимо да се пази даже част от стопанската система, да се поддържат питейните заведения, занаятчиите и заведенията за хранене. Когато всичко завърши, градовете, които към момента имат подобен вид стопанска система, ще имат преимущество, а Милано желае да бъде в тази категория. "

Милано е гъстонаселен град, широк 15 км от край до край, с 1,4 милиона поданици, 55% от които употребяват публичен превоз, с цел да стигнат до работа. Средното пътешестване е по-малко от 4 км, което прекосяването от интензивно потребление на коли към по-здравословно предвижване е допустимо за доста от жителите.



Джанет Садик-Кан, някогашен комисар по превоза на Ню Йорк, работи за облагородяване на градове като Богота и Милано. Според нея преимуществото на Милано е, че градът е с около месец по-напред от другите международни градове по траекторията на пандемията, като може да послужи като ентусиазъм с съответна и навременна промяна на придвижването. 

Пиерфранческо Маран, един от заместник-кметовете на Милано, е безапелационен, че до няколко месеца, може би най-много година, ще има нова нормалност за всички и единствено от нас зависи да  създадем положителни условия, с цел да живеем с тази нова нормалност:  " Мисля, че през идващия месец в Милано, в Италия, в Европа ще решим част от нашето бъдеще за идващото десетилетие. Преди планирахме интервала до 2030 г. Сега към този момент е различно – наричаме новата действителност фаза 2020. Вместо да мислим за бъдещето, би трябвало да мислим за сегашното. "  
 Къщите музеи на Милано
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР